- wędzarnia w ogrodzie
- sposoby wędzenia
- akcesoria do wędzarni elektrycznych
Wędzarnie ogrodowe rodzaje
Wędzarnie ogrodowe to ciągle rozwijający się trend w Polsce. Najczęściej wybieranym typem do ogrodów są wędzarnie elektryczne. Mają kompaktowy rozmiar i ze względu na niedużą wagę są mobilne.
Wędzarnie można podzielić np. ze względu na sposób wytworzenia ciepła:
- opalane drewnem – tradycyjny sposób wędzenia, wymagający od użytkownika najwięcej czasu i największego doświadczenia
- opalane gazem – zazwyczaj służą do przemysłowej produkcji wędlin
- ogrzewane grzałką elektryczną – najczęściej wybierany typ wędzarni przydomowych
Przydomowe wędzarnie elektryczne wyposażone w sterownik temperatury dają największy komfort – użytkownik nie musi jej kontrolować manualnie i nie ma zagrożenia, że produkty ulegną przypaleniu i zniszczeniu.
Sposoby wędzenia:
- wędzenie na zimno – przebiega z zakresie temperatur od 12°C do 24°C, odbywa się ono w gęstym dymie i wilgotności 75-85%, po takim wędzeniu produkty są bardzo wysuszone a wędzenie trwa około kilku dni
- wędzenie na ciepło – odbywa się w temperaturze od 30°C do 50°C i trwa od 2 do 24 godzin
- wędzenie na gorąco – w temperaturze od 50°C do 90° zajmuje najmniej czasu i jest najpopularniejszą metodą, do wytworzenia dymu najczęściej używa się wytwornicy dymu, który wdmuchiwany jest do komory wędzarni.
Regulacja temperatury wędzenia - sprawdź jakie sterowniki możesz użyć:
- ES10 / ES10D sterowniki oparte o jeden czujnik temperatury, na podstawie którego utrzymywana jest temperatura w komorze
- ES11H+ sterownik w hermetycznej obudowie z jednym czujnikiem temperatury, może być narażony na czynniki atmosferyczne
- DC20 / DC20D sterowniki z dwoma czujnikami, jeden może utrzymywać temperaturę w komorze drugi może być wbity w wędlinę i zakończy proces wędzenia po osiągnięciu temperatury wewnątrz produktu
- DC20H sterownik posiadający 2 czujniki i obudowę hermetyczną