Skip to main content

Wędzarnia ogrodowa – rodzaje i sposoby wędzenia.

 

  • wędzarnia w ogrodzie
  • sposoby wędzenia
  • akcesoria do wędzarni elektrycznych

Wędzarnie ogrodowe rodzaje

Wędzarnie ogrodowe to ciągle rozwijający się trend w Polsce. Najczęściej wybieranym typem do ogrodów są wędzarnie elektryczne. Mają kompaktowy rozmiar i ze względu na niedużą wagę są mobilne.

Wędzarnie można podzielić np. ze względu na sposób wytworzenia ciepła:

  • opalane drewnem – tradycyjny sposób wędzenia, wymagający od użytkownika najwięcej czasu i największego doświadczenia
  • opalane gazem – zazwyczaj służą do przemysłowej produkcji wędlin
  • ogrzewane grzałką elektryczną – najczęściej wybierany typ wędzarni przydomowych

Przydomowe wędzarnie elektryczne wyposażone w sterownik temperatury dają największy komfort – użytkownik nie musi jej kontrolować manualnie i nie ma zagrożenia, że produkty ulegną przypaleniu i zniszczeniu.

Sposoby wędzenia:

  • wędzenie na zimno – przebiega z zakresie temperatur od 12°C do 24°C, odbywa się ono w gęstym dymie i wilgotności 75-85%, po takim wędzeniu produkty są bardzo wysuszone a wędzenie trwa około kilku dni
  • wędzenie na ciepło – odbywa się w temperaturze od 30°C do 50°C i trwa od 2 do 24 godzin
  • wędzenie na gorąco – w temperaturze od 50°C do 90° zajmuje najmniej czasu i jest najpopularniejszą metodą, do wytworzenia dymu najczęściej używa się wytwornicy dymu, który wdmuchiwany jest do komory wędzarni.

Regulacja temperatury wędzenia - sprawdź jakie sterowniki możesz użyć:

  • ES10 / ES10D sterowniki oparte o jeden czujnik temperatury, na podstawie którego utrzymywana jest temperatura w komorze
  • ES11H+ sterownik w hermetycznej obudowie z jednym czujnikiem temperatury, może być narażony na czynniki atmosferyczne
  • DC20 / DC20D sterowniki z dwoma czujnikami, jeden może utrzymywać temperaturę w komorze drugi może być wbity w wędlinę i zakończy proces wędzenia po osiągnięciu temperatury wewnątrz produktu
  • DC20H sterownik posiadający 2 czujniki i obudowę hermetyczną