Sterownik SPM-2
Sterownik SPM-2 to urządzenie wykorzystywane do zarządzania procesem pasteryzacji oraz kontroli temperatury w urządzeniach grzewczych oraz chłodniczych. Dokładność regulacji oraz utrzymania temperatury może być regulowana za pomocą indywidualnych nastaw. Model jest wyposażony w dwa wyjścia przekaźnikowe.
Sterownik do pasteryzacji SPM-2 - przebieg procesu
SPM-2 to profesjonalne urządzenie do regulowania procesu pasteryzacji. Pierwszy etap obejmuje rozgrzanie sterownika w celu osiągnięcia zadanej temperatury mleka. Po uzyskaniu wymaganych wartości następuje właściwa pasteryzacja, w czasie której utrzymuje się wymaganą temperaturę. Jeżeli dojdzie do przekroczenia wskazań, automatycznie załącza się funkcja schładzania, która przywraca określoną temperaturę wyrobu. Po osiągnięciu wskazań sterownik przechodzi do etapu końcowego, czyli wyłączenia grzania oraz chłodzenia.
Na czym polega podgrzewanie oraz schładzanie?
Poprzez podgrzewanie rozumie się temperaturę właściwą dla pierwszego etapu pasteryzacji. Schładzanie odnosi się natomiast do trzeciego etapu pasteryzacji. Między ogrzaniem i chłodzeniem wyrobu następuje etap pasteryzacji, w którym przez dłuższy okres utrzymuje się temperatura z pierwszego etapu. Użytkownik musi odróżniać także pojęcia histerezy 1 (dla grzania) oraz histerezy 2 (dla chłodzenia).