Termometry tarczowe to urządzenia mechaniczne ze wskazówką, która pokazuje temperaturę na tarczy. Termometry te występują w szerokim zakresie od -40 do 500°C, ich praca opiera się o bimetaliczny lub cieczowy element pomiarowy.
Podstawowy podział urządzeń:
- Termometry z wbudowanym czujnikiem bimetalicznym jak TPM01N+,TPM03R czy TPM04N posiadają one stopkę dzięki czemu można go postawić w lodówce czy piekarniku.
- Termometry z kapilarą cieczową jak TPM01, TPM01A,TPM01D, TPM03, TPM03K, TPM03M, TPM03P,TPM03S,TPM04, TPM04M czy TPM05M posiadają one szeroki zakres temperaturowy od -40 do 500°C, kapilarę o długości 1500mm (TPM01D 4500mm) i średnicę od 38mm do 100mm. Stosowane są w chłodnictwie, lodówkach, kotłach, bojlerach, wędzarniach, piekarnikach.
- Termometry z sondą pomiarową TPM03T.FI63,TPM03T.FI80, TPM03T.FI100, TPM03.127,TPM04.200,TPM05M20, TPM05M, TPM05.150, TPM05.150.FI80, TPM05.300 mają tarczę o średnicy od 63mm do 100mm. W zależności od modelu można je stosować w wędzarniach, kotłach, bojlerach czy piekarnikach.
- Termometry z sondą pomiarową zakończoną ostrzem TPM03.127 i TPM04.200 ostrze i niewielka średnica sondy pomiarowej pozwala na wbicie termometru np. w wędliny aby sprawdzić temperaturę. Model TPM04.200 z powodzeniem wybierany jest również do wędzarni - nakrętka m12 umożliwia szybki montaż przez blaszane drzwi wędzarni.
Termometry mechaniczne charakteryzuje prostota montażu i obsługi. Urządzenia te nie wymagają zasilania, a szeroki wybór wersji pozwala na ulokowanie ich w odpowiednim miejscu.